Boja svjetla i odabir prave boje

Boja svjetla i odabir prave boje

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru boje svjetla kod vaše nove svjetiljke ili žarulje.

Najvažnije od svega je raspoloženje ili atmosfera koju očekujete. Boja svjetla može utjecati na raspoloženje i atmosferu u prostoriji. Toplije boje od, 1000 K do 3000 K, obično daju ugodniju, topliju atmosferu, dok hladnije boje, od 4000 K do 6500 K, obično daju hladniju, studijsku atmosferu. Uz raspoloženje treba i gledati koja će biti namjena prostorije u koje se ugrađuje nova svjetiljka ili žarulja. Boja svjetla treba odgovarati namjeni prostorije. Na primjer, za radne prostore obično se preporučuju hladnije boje, od 4000 K do 6500 K, dok se za spavaće sobe obično preporučuju toplije boje, od 1000 K do 3000 K. Veliku ulogu u svemu tome igra i energetska učinkovitost. Boja svjetla može utjecati na energetsku učinkovitost svjetiljke ili žarulje. LED diode obično su učinkovitije u visokoj temperaturi boje, od 4000 K do 6500 K, dok su klasične žarulje sa žarnom niti ili halogene žarulje obično učinkovitiji u niskoj temperaturi boje, od 1000 K do 3000 K. Još jedan faktor koji igra veliku ulogu, a to je cijena. Boja svjetla može utjecati na cijenu svjetiljke ili žarulje. Na primjer, LED diode obično su skuplje od žarulja sa žarnom niti, ali su učinkovitije u pogledu potrošnje energije i dužeg trajanja. Boja svjetla može utjecati i na sigurnost svjetiljke. LED diode obično su sigurnije od žarulja sa žarnom niti ili halogenih žarulja jer ne emitiraju toliko topline i imaju manje šanse za požar. Boja svjetla treba odgovarati okolišu i okolini u kojem se koristi. Na primjer, ako se svjetiljka koristi u prirodi, treba odabrati boju koja se lijepo uklapa u okoliš.

Vrlo je važno dobro razmisliti o potrebama i željama pri odabiru boje svjetla kod svjetiljke ili žarulje, kao i o faktorima poput raspoloženja, namjene prostora, energetske učinkovitosti, cijene i sigurnosti. Boja svjetla može imati veliki utjecaj na atmosferu i raspoloženje u prostoru, te se različite temperature boje koriste za različite svrhe. Treba napomenuti da boja svjetlosti može imati utjecaj i na vidljivost i boju objekata, te se važno pridržavati pravila i standarda vezanih za odabir temperature boje svjetla za određene aplikacije.

Primjene boje svjetla

Boja svjetla ima važne implikacije na rasvjetu. Ambijentalna rasvjeta će zahtijevati mnogo drugačiju boju svjetla od prostora posvećenog detaljnim zadacima. Iz tog razloga smo se pridržavali općeg vodiča kako bismo objasnili koja vrsta prostora zahtijeva koju boju svjetla, kako bismo vam bolje pomogli u određivanju točne boje svjetla za vašu primjenu.

  • 2700 K – Topla bijela
    Ova boja svjetla najčešće se koristi u domovima, restoranima i hotelima zbog toplog, ugodnog i primamljivog sjaja - sličnog zalasku sunca ili svjetlu svijeće.
  • 3000 K – Nježna bijela
    Blaga bijela svjetlost i dalje daje toplinu ali malo više jasnoće za dovršavanje zadataka. Ova boja je uobičajena u kupaonicama i kuhinjama.
  • 3500 K – Neutralna bijela
    Neutralna bijela oponaša prirodno svjetlo "sredinu dana" i idealna je za prostore koje zahtijevaju pozornost, poput uredskih prostora ili maloprodajnih trgovina. Ovo je svjetlo još uvijek toplo i ugodno za oči, ali potiče fokusirane aktivnosti.
  • 4000 K – Hladno bijela
    Kada okolina zahtijeva veću preciznost hladno bijelo svjetlo je idealno. Ova boja rasvjete koristi se uglavnom u profesionalnim garažama i trgovinama mješovitom robom kojima je potrebna oštra rasvjeta za radnike i kupce kako bi vidjeli detalje pri radu ili što točnije boje hrane.
  • 5000 K – Svjetlo bijela
    Neka mjesta zahtijevaju vrlo jarko bijelo osvjetljenje za krajnju jasnoću. Ovi prostori uključuju skladišta, sportske stadione, bolnice, sobe hitne pomoći i druge industrije gdje je potrebna najjača svjetlost za ispravno obavljanje zadataka.
  • 6500 K – Dnevno svjetlo
    Ova boje svjetla ima prividni plavi ton i oponaša prirodnu dnevnu svjetlost sunca. Obično se koristi za uzgoj u zatvorenom prostoru, staklenicima i za druge poljoprivredne svrhe.

Kao što vidite, ljestvica boje svjetla iznimno je važna pri odabiru rasvjetnog tijela. Svaka lokacija i okruženje zahtijevaju različite tonove osvjetljenja kako bi najbolje odgovarali aktivnostima u tim prostorima, a pogrešna boja mogla bi uvelike utjecati na produktivnost radnika ili kvalitetu rada. Da biste odredili boju svjetla koja vam je potrebna razmislite o vrsti zadataka koji će se obavljati u tom prostoru ili vrsti osjećaja koji želite prenijeti.

Boja svjetla određuje se pomoću tzv. "temperature boje", koja se izražava u kelvinima (K) i koja odražava boju svjetla na ljestvici od crvene (niska temperatura boje) do plave (visoka temperatura boje). Boja svjetla može imati utjecaj na boju objekata koje osvjetljava, ovisno o temperaturi boje svjetla. Niska temperatura boje, od 1000 K do 3000 K, obično povećava nijanse crvene, žute i narančaste boje objekata, dok visoka temperatura boje, od 4000 K do 6500 K, obično smanjuje te nijanse i povećava nijanse plave i bijele boje. Boja svjetla može se razlikovati u različitim vrstama svjetiljki ili žarulja, ovisno o vrsti izvora svjetlosti koji se koristi. 

Sada kada smo objasnili malo više o boji svjetla, nadamo se da će vam sljedeći put biti malo lakše pri odabiru nove svjetiljke ili žarulje.

LUTEC - Jedan svijet rasvjete
LUTEC pametna rasvjeta

Ostavi komentar

Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.